Jubileumboek - 100 jaar Zeeburgia

Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

Jubileumboek

Jubileumboek

DE EEUWIGE JEUGD VAN ZEEBURGIA


De Eeuwige Jeugd van Zeeburgia is de officiële titel van het jubileumboek van de Amsterdamse Voetbalvereniging Zeeburgia. Veelzeggender kan het niet. De club van de Indische Buurt in Amsterdam werd opgericht door een aantal baldadige jongens, die op een zonnige 28 juni 1919 in een café besloten om hun liefde voor het voetbalspel legitiem te maken. Ze waren het zat om telkens weer door de politie te worden aangehouden in de Balistraat als ze lekker aan het voetballen waren.‘Ome’ Rijk van Wageningen was erbij en zou maar liefst 12,5 half jaar onafgebroken in het Eerste Elftal voetballen. Daarna zou Ome Rijk Zeeburgia in allerlei functies leiden naar ongekende hoogten. Mister Zeeburgia, Rijk van Wageningen, overleed in 1991. En hij was er tot op de laatste dag van zijn leven bij. Bij zijn Zeeburgia.

Helaas kan Ome Rijk ons eeuwfeest niet meebeleven. Hoe trots zou hij zijn geweest op zijn Zeeburgia? Nu na bijna 100 jaar. Zijn club was en is groter dan Ajax. Die andere club uit Amsterdam Oost. De club waarmee Zeeburgia onlosmakelijk is verbonden. Een bijna eeneiige tweeling. David Endt zal in zijn unieke column voor ons jubileumboek dat verband op een ongelooflijk prachtige wijze verwoorden. Want hij bracht mij op het spoor van ene Draaijer. Jawel, de oom van Johan Cruijff. Die in 1947 scoorde tegen Ajax. Zeeburgia hield het drie jaar uit op het hoogste niveau in Nederland en verloor nimmer van Ajax.Rijk was erbij. Hij was er ook bij toen Zeeburgia in 1933 in Haarlem aantrad tegen de Koninklijke HFC samen met zo’n 15.000 toeschouwers. De finale. Voor promotie naar het allerhoogste niveau. ‘Ome’ Jan van Leeuwen kon de spanning niet aan. Zijn zoon Bep speelde een puike pot, maar toch. Jan overleed tijdens de wedstrijd aan een hartaanval.

Ach en dat Zeeburgia al onmiddellijk na de Tweede Wereldoorlog furore zou maken. ‘V’ Day. Promotie naar het allerhoogste niveau. Rijk was erbij. Uit Engeland kwam trainer Savage. Zijn contract vermeldt een salaris van 1.100 gulden per week! Met een bonus als hij de mannen van Zeeburgia kampioen zou maken en een ontsnappingsclausule als hij zou degraderen. Anno 2019 is dat circa een half miljoen euro. Oeps.

Rijk was er ook bij toen Zeeburgia voor de zoveelste keer op springen stond. Wel of geen profvoetbal. Ajax gaat wel, dan kunnen wij niet. FC Amsterdam, De Volewijckers, Blauw Wit en DWS. AFC niet en Zeeburgia uiteindelijk ook niet. Het is een van de vele reddingen geweest, achteraf gezien. Zeeburgia bleef een amateurclub en moest het allemaal even verwerken. Gelukkig had de KNVB voorzien in een noodregeling en verdwenen de topvoetballers van Zeeburgia voor veel geld naar elders.

Zeeburgia gaat dan verder en de jeugd, die altijd al het belangrijkst was, wordt nog belangrijker. Ruim dertig jaar lang komen Europese topclubs naar de Kruislaan voor het vermaarde Zeeburgia Pinkstertoernooi. Watford, Fulham, Colchester United, 1860 Bremen en nog vele anderen. Ome Rijk was erbij en ome Joop ook. En ome Nico en vele andere ‘omes’. Zeeburgia was namelijk simpelweg een grote familie. Je sliep thuis en daarna ging je naar De Kruislaan of elders voor een van de vele duizenden feesten in Krasnapolsky, het BAVO-huis  en café Roemer. Met topartiesten en een afterparty tot in de vroege ochtend. David Endt schreef erover in het Parool in een van zijn columns:  Zoals bij Zeeburgia na de wedstrijden werd gedanst, was bij Ajax ondenkbaar


Hoofdtrainer Reda Achkari met Ome Nico na het behalen van het kampioenschap in seizoen 2014/2015. Terug naar de 1e klasse.

De club onder het spoor: Zeeburgia. Rebels. Rivella. Voetbal pur sang. Waar iedereen welkom is. Tenminste als je een beetje kunt of wilt voetballen. Geen discriminatie op enge zaken als huidskleur. Voetbalpassie is het enige criterium. Een eeuwige talentenfabriek. The Whites. Waar iedereen welkom is. Zeeburgia is 100 jaar en was en is en blijft hofleverancier van het betaalde voetbal.

Viva Zeeburgia. Het monumentale boek: De Eeuwige Jeugd van Zeeburgia; zal vele pagina's beslaan in full colour. Uniek. Echt. Omdat Zeeburgia veel meer is dan een voetbalclub, heel veel meer. Zeeburgiaan ben je voor het leven. Ajacied alleen als het je uitkomt. Bij Zeeburgia wordt namelijk na de wedstrijden gedanst en dat was en is bij Ajax ondenkbaar.

HET BOEK WORDT GEPRESENTEERD TIJDENS DE NIEUWJAARSRECEPTIE OP 5 JANUARI 2020 - KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE


De wereld kleurt groen. Waarom? Omdat in meer dan 100 landen Zeeburgianen hun voetbaldroom hebben verwezenlijkt of er druk aan werken. Marc Klok voetbalt in Indonesië.  Kenny Tete in Frankrijk. Onze Ryan baalt in Istanboel als hij is gewisseld en ik hem beter even niet kan bellen. Zijn Galatasaray verloor even daarvoor met 1-0. Leeroy Echteld is in Parijs. ‘Leeroy’ wil je meewerken aan het jubileumboek van Zeeburgia. ‘Natuurlijk, Eric.’ Onze Leeroy traint tegenwoordig de talenten van Paris Saint Germain. Hoe gaaf. Jammer dat ome Rijk daar niet meer bij kon zijn.

Ome Rijk 100 MAAL DANK. WIJ ZIJN ZEEBURGIA. 100 JAAR JONG. EEN BEGRIP IN DE VOETBALWERELD EN ALTIJD ONSZELF GEBLEVEN. Opgericht in 1919 om de jeugd lekker te laten ballen. Om honderd jaar later te kunnen zeggen dat die missie meer dan geslaagd is. Ome Rijk we gaan bijzonder goed. We zijn nog steeds veel meer dan een voetbalvereniging. Onze meiden en dames voetballen nu ook de sterren van de hemel. We regelen gratis huiswerkbegeleiding voor onze leden die het voetbal belangijker vinden dan school. Onze Rally spijkert ze bij. Onze Rogier fluit nog steeds. En jaarlijks verkassen een Zeeburgiaan of veertig naar een profclub. En tja we voetballen nu op kunstgras, zoals Gompie al voorspelde in zijn column in 1969 ter ere van het 50-jarig jubileum.

Barry Hulshoff? Gerard van der Lem? Stanley Menzo? Daar was jij bij, Rijk. Maar dat onze Joshua  van PSV naar Hoffenheim ging en dat onze Ryan onze club voor de zoveelste keer redde van een schier onvermijdelijk faillissement…

Op de volgende honderd jaar. 

Eric Schuit (schrijver van het Jubileumboek De Eeuwige Jeugd van Zeeburgia)          

HET BOEK WORDT GEPRESENTEERD TIJDENS DE NIEUWJAARSRECEPTIE OP 5 JANUARI 2020 - KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE


Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!